7 tips voor de grote trek naar buiten de stad

Door op 30 Augustus 2024

In ons kantoor spreken we regelmatig Amsterdammers die de wens hebben om de bruisende hoofdstad te verruilen voor een rustiger leven buiten de stad. Vooral na de zomervakantie wordt de knoop vaak doorgehakt. Er is even tijd geweest om plannen te laten bezinken. Nu kan het grote avontuur beginnen. Wat komt erbij kijken? Onze kantooreigenaar en makelaar Ton Coffeng geeft 7 tips om u voor te bereiden op de grote trek naar buiten de stad.

Meer rust en ruimte

Ton: “De redenen om te verhuizen uit Amsterdam zijn divers, maar vaak gerelateerd aan de behoefte aan meer rust en ruimte. Jonge gezinnen zoeken een veilige omgeving met een tuin voor hun kinderen, terwijl anderen verlangen naar een lagere woonlast en minder drukte. De hoge huizenprijzen in Amsterdam spelen hierbij een belangrijke rol. Buiten de stad vindt men vaak meer waar voor zijn geld. Bovendien biedt het toegenomen thuiswerken nieuwe mogelijkheden om verder van de werkplek te wonen. Deze trend zet zich naar verwachting door, wat kansen biedt voor zowel vertrekkende Amsterdammers als nieuwe stadsbewoners."

Overwaarde benutten

Op de Amsterdamse woningmarkt wordt tegenwoordig het ene record na het andere verbroken. De overwaarde die daardoor ontstaat kan op diverse manieren worden benut. Verhuizen naar een goedkopere woning is daarvan de meest lucratieve en niet voor niets een belangrijke reden om de stad te verlaten. Het bedrag kan immers direct bijgeschreven worden op de rekening. Buiten Amsterdam zijn er nog volop mogelijkheden om woningen te vinden die aanzienlijk lager geprijsd zijn dan in Amsterdam. Interessante gebieden zijn onder andere:

  • Hoorn: Met een gemiddelde woningprijs van €375.000 biedt Hoorn een betaalbare optie met een rijke geschiedenis en een mooie haven.
  • Purmerend: Iets dichter bij Amsterdam, met een gemiddelde woningprijs van €400.000, biedt Purmerend een goede balans tussen stedelijke voorzieningen en een rustige leefomgeving.
  • Waterland: Voor €420.000 kun je genieten van de pittoreske dorpjes en het open landschap van Waterland, direct ten noorden van Amsterdam.
  • Zaandam: Met een gemiddelde woningprijs van €395.000, biedt Zaandam een combinatie van historische charme en moderne voorzieningen.
  • 't Gooi: Voor wie op zoek is naar exclusiviteit, biedt 't Gooi met een gemiddelde woningprijs van €750.000 ruime villa's en een groene omgeving.

Tips voor de grote stap

Waar dient u rekening mee te houden? Allereerst, neem de tijd. Een verhuizing van een grote stad naar het platteland is een grote beslissing. Met de juiste voorbereiding en een open mind kunt u deze nieuwe fase in uw leven met vertrouwen tegemoet zien. Ton geeft 7 tips om de overgang soepel te laten verlopen:

  1. Stel duidelijke prioriteiten. Wat zoekt u precies in uw nieuwe woonplaats? Is het meer ruimte, een tuin, lagere woonlasten of misschien een betere school voor de kinderen? Maak een lijst van uw wensen en behoeften, maar wees ook eerlijk met uzelf over wat u bereid bent op te geven. Het bruisende nachtleven of de nabijheid van culturele voorzieningen zijn vaak minder vanzelfsprekend buiten de stad.
  2. Doe grondig onderzoek. Vergelijk verschillende gemeenten die aan uw wensen voldoen. Kijk niet alleen naar huizenprijzen, maar ook naar voorzieningen, sfeer en bereikbaarheid. Bezoek potentiële woonplaatsen op verschillende momenten van de dag en in verschillende seizoenen. Praat met lokale bewoners om een goed beeld te krijgen van het dagelijks leven in de gemeente.
  3. Controleer bereikbaarheid. Hoe lang duurt het reizen naar uw werk of andere belangrijke bestemmingen? Houd rekening met files en openbaar vervoerverbindingen. Een langere reistijd kan een grote impact hebben op uw dagelijkse leven.
  4. Wees realistisch over uw budget. Niet alleen de aanschaf van een woning, maar ook de bijkomende kosten zoals makelaarskosten, notariskosten en overdrachtsbelasting moeten worden meegenomen. Vergelijk ook de kosten van levensonderhoud in verschillende gemeenten. Energiekosten, waterschapsbelasting en gemeentelijke heffingen kunnen aanzienlijk verschillen.
  5. Zorg voor een goede planning. Begin op tijd met het verkopen van uw Amsterdamse woning en het zoeken naar een nieuwe woning. Regel tijdig een verhuisbedrijf en vergeet niet uw adreswijziging door te geven aan alle relevante instanties.
  6. Bouw een sociaal netwerk op. Overweeg om lid te worden van lokale verenigingen of clubs. Bezoek lokale evenementen om in contact te komen met uw nieuwe buren. Dit helpt niet alleen bij het maken van nieuwe vrienden, maar geeft u ook een beter gevoel voor de lokale gemeenschap.
  7. Bereid u mentaal voor op verandering. Het verlaten van uw vertrouwde Amsterdamse omgeving kan even wennen zijn. U zult zich moeten aanpassen aan een nieuwe omgeving en mogelijk een andere levensstijl. Zie dit als een kans om nieuwe ervaringen op te doen en uw horizon te verbreden.


Staat u op het punt om te verhuizen naar buiten Amsterdam? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over uw nieuwe woonkansen en onze makelaarsdiensten voor wonen buiten Amsterdam om u te begeleiden in deze bijzondere fase in uw leven.

Lees ook:
Wonen buiten Amsterdam
Amsterdamse huizenprijzen opnieuw door plafond
5 tips om de waarde van uw woning te verhogen
Kleiner wonen op late leeftijd
Wat is de waarde van uw woning in Amsterdam?
Maak een afspraak voor een Gratis Waardebepaling
Alle blogs van onze makelaars

Meer weten?

Wilt u meer weten over de koop of verkoop van uw woning in Amsterdam? Maak een afspraak met onze makelaars voor een oriënterend gesprek over onze makelaarsdiensten. Bel of e-mail naar:
+31 (0)20 333 11 10
amsterdam@makelaarsvan.nl

Naar boven