Bouwkundige keuring
Kies voor de zekerheid van een onafhankelijke technische inspectie
Bij het kopen van een woning kunnen emoties behoorlijk oplopen. U bent blij eindelijk wat gevonden te hebben en u kunt niet wachten om de woning te betrekken. Op zo'n moment is het goed om even pas op de plaats te maken. Onze makelaar Maurits van Leeuwen legt uit hoe u met een onafhankelijke bouwkundige keuring voorkomt dat uw droomhuis een nachtmerrie wordt.
Uitgebreide rapportage
Maurits: "Een bouwkundige keuring of bouwtechnische inspectie van de woning die u op het punt staat te kopen, is een goede leidraad. De keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke partij die zorgt voor een uitgebreide rapportage over de woning. In deze rapportage staan gebreken van een woning, met daarbij een prijsindicatie en een termijn wanneer de gebreken kunnen worden opgelost."
Gecertificeerde partijen
"Bij het kopen van een huis in Amsterdam adviseer ik altijd om een bouwkundige keuring te doen. Daarvoor werken wij met vaste, gecertificeerde partijen zodat wij onze kwaliteit kunnen waarborgen. De certificering van onze partners is tevens van belang in verband met de Nationale Hypotheek garantie."
Voorbehoud van bouwkundige keuring
"Als koper van een woning wil je natuurlijk weten wat eventuele gebreken zijn van een woning en waar je extra op moet letten. Je kunt als koper een bouwkundig rapport op verschillende manieren gebruiken. Tijdens de onderhandelingen kan je de keuring opnemen als voorbehoud. We melden dan bijvoorbeeld 'We nemen in ons bod een voorbehoud op. Als er meer dan € 5.000,00 aan direct te maken kosten uit het rapport komt, zien we van de koop af'."
Lagere prijs
"Je kunt ook tijdens de onderhandeling het rapport gebruiken om nog wat van de verkoopprijs af te krijgen tijdens het bieden op een huis. Er zijn mogelijk meer gebreken dan de verkoper in eerste instantie had doen blijken."
Klussenlijst
"En als derde weet je als koper heus wel wat je koopt, maar dient het bouwkundig rapport voor jezelf als leidraad. Welke punten dien ik als eerste aan te pakken? Welke punten kunnen op een later moment worden aangepakt? Het rapport van de bouwkundige keuring geeft daar een duidelijk overzicht van."
Plaatselijke mankementen
"Los van klussen die in het huis te wachten staan, kunnen er ook mankementen onder het huis voorkomen. Die zijn vaak plaatsgebonden. Zo zijn er buurten in Amsterdam waar renovatie van funderingen bij bewoners als een donkere wolk boven het hoofd hangt, bijvoorbeeld in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Of denk aan de kosten voor de huisverzakkingen in de Ferdinand Bolstraat. In de Rivierenbuurt hebben bepaalde delen weer last van hoog grondwater en dus vochtige kruipruimtes. Een bouwtechnische inspecteur is op de hoogte van lokale verschillen en neemt deze in het bouwkundige rapport op zodat je als aspirant koper niet voor onaangename financiële verrassingen komt te staan."
Onverantwoorde keuzes
"Anderzijds gebeurt het dat kopers door het gebrek aan aanbod onverantwoorde keuzes maken. Kan een aankoopmakelaar je daarvoor behoeden? Ja, dat kan! Een makelaar heeft zelf sowieso wel een idee hoeveel bepaalde aanpassingen of reparaties kunnen kosten. Toch is het altijd verstandig om een onafhankelijke partij ernaar te laten kijken. Bij appartementen is het ook heel goed mogelijk dat er bijvoorbeeld in kleine Verenigingen van Eigenaren geen meerjaren onderhoudsplan is. Met een bouwtechnische keuring weet je dan precies welke onderhoudskosten er de komende jaren staan te wachten. Ook dat kan een punt zijn voor de onderhandeling."
Bouwkundige keuring ook bij verkoop
"Bij de verkoop van een woning heeft de verkoper een zogenaamde meldingsplicht. Als er gebreken - zichtbaar en onzichtbaar - zijn waarvan je als verkoper op de hoogte bent, dan moet je dat melden aan de kopende partij. Dat moet je ook kunnen aantonen en de ultieme bewijs daarvoor is een bouwkundig rapport. Ik raad dat altijd aan bij verkoop. Niet alleen om aan de bewijslast te voldoen maar ook omdat het rapport een hoop discussies achteraf voorkomt. Dit kan zelfs leiden tot de welbekende 'salamitechniek' waarbij de woning wordt aangekocht en achteraf wordt terug onderhandeld als er na de koop gebreken aan het licht komen. Daarnaast wek je ook gewoon vertrouwen met een bouwkundige keuring. Je hebt immers niks te verbergen waardoor de koop soepeler tot stand kan komen."
Wat kan ik verwachten van een bouwkundige keuring?
"Een bouwkundige keuring is voornamelijk een visuele keuring van een woning door een onafhankelijke bouwkundige. Deze heeft tools om ook bijvoorbeeld vocht te meten in muren en andere bestanddelen van de woning. De bouwkundige heeft de expertise en ervaring om veel gebreken op basis van visuele inspectie te constateren."
Punten bouwkundige keuring
Tijdens de bouwkundige keuring behandelt de bouwkundige de volgende punten:
- Fundering (beperkt en visueel), kruipruimte (beperkt) en vloeren
- Riolering, ventilatie, leidingwerk in kruipruimte
- Risicobeoordeling vloeren, muren, metselwerk, voegwerk en lateien
- Vochtmetingen m.b.t. houtrot en doorslaand- en optrekkend vocht
- Staat en toestand van dak, pannen, dakbeschot, goten, zink en schoorstenen
- Technische staat en te verwachten levensduur van dakbedekking en dakconstructie
- Staat van puien, kozijnen, ramen, deuren enz.
- Visuele beoordeling van de technische staat van de CV installatie
- Visuele beoordeling van de technische staat van de elektrische installatie
- Visuele beoordeling van de onderhoudsstaat van keuken
- Visuele beoordeling van de onderhoudsstaat van alle overige sanitaire groepen
- Een oordeel over de staat van evt. schuren, garages en opstallen
- Vaststellen aanwezigheid loden waterleiding, risico koolmonoxide e.d.
- Een kostenraming met direct noodzakelijke kosten, termijnkosten en verbeterkosten
Download ons voorbeeld van een rapport bouwkundige keuring voor alle onderdelen van de keuring.
Nationale Hypotheek Garantie
"Een bouwkundige keuring is tevens belangrijk voor de Nationale Hypotheek Garantie. Bij de aanvraag voor Nationale Hypotheek Garantie moet in een aantal gevallen een bouwkundig rapport worden opgemaakt. Wanneer het rapport wordt opgemaakt door de gemeente of door de ‘Vereniging Eigen Huis’ gelden ten aanzien van het bouwkundig rapport geen vormvoorschriften. In alle overige gevallen dient het rapport te worden opgemaakt volgens de eisen van de Nationale Hypotheek Garantie. Met dit rapport kan je vervolgens naar de hypotheekverstrekker voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Ik raad dit ten zeerste aan. Want bij een hypotheek met nationale garantie heeft de hypotheekverstrekker de garantie dat de hypotheek volledig wordt terugbetaald, waardoor de bank minder risico loopt. En, stel je verkoopt je huis met een restschuld, dan betaalt NHG af aan de bank."
Een bouwkundige keuring biedt zowel koper als verkoper veel zekerheid over de staat van het huis en de kosten die staan te wachten. De keuring voorkomt onaangename verrassingen achteraf en bespoedigt de verkoop. Wij adviseren beide partijen dan ook altijd om een bouwkundig rapport op te laten stellen.
Lees ook:
Plan uw bezichtigingen online met onze nieuwe agenda module
Huis kopen? Wees er sneller bij met Mijn Dossier
Een huis kopen in Amsterdam
Alle blogs van onze makelaars
Maak een afspraak
Wilt u meer weten over het kopen van een huis in Amsterdam? Maak een afspraak met onze makelaar Maurits van Leeuwen. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over zaken zoals een onafhankelijke bouwkundige keuring. Bel of WhatsApp 06-11701437 of e-mail naar mauritsvanleeuwen@makelaarsvan.nl