Huis kopen in Amsterdam: werkelijk energieverbruik belangrijker dan energielabel

Door op 25 November 2022

Bij het kopen van een woning in Amsterdam speelt het energielabel een steeds grotere rol. Terecht zou u denken, de energieprijzen vliegen immers de pan uit. Maar schijn bedriegt volgens onze regiokantooreigenaar Ton Coffeng. Zijn tip: staar je niet blind op energielabels, kijk vooral naar het werkelijke energieverbruik van de woning. Dan blijkt er vaak meer mogelijk dan je denkt. 

Geen verband 

Ton: “Ik merk steeds vaker dat woningzoekers aangeven dat ze geen woning willen met een energielabel onder C. Dat lijkt begrijpelijk met de huidige energieprijzen maar wat velen niet weten is dat er vrijwel geen rechtstreeks verband bestaat tussen het energielabel en het daadwerkelijk verbruik van energie. Dat is jammer, want daardoor kunnen ze hun droomwoning mislopen.”

Werkelijke energiegebruik

“Uit onderzoek van onder andere de Rekenkamer Amsterdam in 2016 bleek dat het werkelijke energiegebruik per jaar per vierkante meter, gemiddeld ongeveer gelijk is voor alle energielabel categorieën. Als je van de labels uitgaat zou dit een factor twee tot drie moeten schelen. In de praktijk zijn die verschillen veel minder. Voor label A-woningen ligt het daadwerkelijke verbruik hierdoor sterk boven het door het label voorspelde verbruik en voor label G-woningen er juist ver onder!”

Grote variatie

“Er is dus nauwelijks verband tussen het energielabel en het daadwerkelijke energiegebruik van een woning. Toch is de variatie binnen een labelcategorie enorm. De bovenste 25 procent van grootverbruikers binnen een categorie kan wel drie keer zoveel gas gebruiken als de onderste 25 procent. En een ‘zuinig’ huishouden in een label D-woning kan per vierkante meter zelfs minder energie gebruiken dan een grootgebruiker in een label A-woning.”

Berekening te theoretisch

“Van ‘labelaars’ wordt het onmogelijke verwacht. Zij moeten op basis van een theoretische berekening voorspellen hoeveel energie de woning ‘primair’ verbruikt. Daarvoor hebben ze alleen informatie over de ‘schil’ van een woning zoals oppervlaktes en  isolatie-eigenschappen en de manier van warmteopwekking zoals gaskachel, cv, geiser, boiler. Ook al zijn er prachtige rekenmodellen, ze zijn te theoretisch en de opname van de woning blijft lastig.”

Stand van de meters

“Eigenlijk kun je het energieverbruik van een woning niet voorspellen. Net zo min je op basis van iemands fysieke karakteristieken kan voorspellen hoeveel hij of zij weegt. En dat hoeft ook helemaal niet. We kunnen mensen namelijk gewoon wegen. En met woningen kunnen we gewoon naar de stand van de gas- en elektrameters kijken. Ik help graag met het beoordelen van het echte energieverbuik en waar dit door wordt veroorzaakt.”

Verbruik per vierkante meter

“Iemand met een label A-huis van 250 vierkante meter gebruikt veel meer primaire energie dan iemand met een label D-huis van 50 vierkante meter. De labelmethodiek houdt geen rekening met secundaire energie die gebruikt wordt voor verlichting en huishoudelijke apparatuur. Die is bij een groter huis veel hoger. Voorbeeld: iemand met een label A-woning van 200 vierkante meter in Het Gooi met een droger, een vriezer, een Quooker, een powershower, meerdere tv’s, tuinverlichting en een buitenkeuken voelt zich duurzamer dan iemand op de Kinkerstraat in een woning van 45 vierkante meter met label D, terwijl het verbruik in de laatste woning misschien wel vijf keer zo laag is.”

Verlaging energiegebruik

“Als we snel naar een lager energieverbruik willen, moeten we niet op energielabels letten maar op het werkelijke verbruik volgens de gas- en elektrameter. Onze makelaars kunnen daarin advies geven. Het moet bijvoorbeeld mogelijk zijn om het gasverbruik van de meest verbruikende woningen naar het gemiddelde terug te brengen, wat tientallen procenten kan schelen.”

Besparende maatregelen

“Denk bijvoorbeeld aan het verlagen van de watertemperatuur van CV-ketel, het ophangen van een slimme thermostaat, een waterbesparende douchekop, het dichten van kieren of het plaatsen van dubbelglas. Wat elektra betreft kunnen nog veel gloeilampen en koelkasten vervangen worden door zuinigere alternatieven. Niet al deze maatregelen leiden tot energielabelverbetering, maar ze zullen wel veel energie, CO2-uitstoot en geld besparen. De meterstanden zullen dit uitwijzen.”

Bent u op zoek naar een woning in Amsterdam en omstreken? Selecteer dan niet op energielabel, maar alleen op woonwensen. Maak een afspraak met een van onze makelaars. Hij of zij helpt u graag bij het kopen van de woning en het bepalen van het daadwerkelijke energiegebruik.

Lees ook: 

Wilt u meer weten over de koop of verkoop van uw woning in Amsterdam? Maak een afspraak met onze makelaars voor een oriënterend gesprek over onze makelaarsdiensten. Bel +31 (0)20 333 11 10 of e-mail naar amsterdam@makelaarsvan.nl

Naar boven