Huizenprijzen & inflatie

Door op 21 April 2022

Heeft de huidige inflatie directe invloed op de huizenmarkt?

De Amsterdamse huizenprijzen blijven de gemoederen behoorlijk bezig houden. Gaan ze dalen of stijgen? Is dit nu wel of niet een goed moment om te kopen of verkopen? De huidige inflatie doet daar nog een flinke schep bovenop. Wat doet die met de huizenprijzen? Onze makelaar Filipe Bataglia over de invloed van inflatie op de woningmarkt van Amsterdam. Er zijn weer kansen voor kopers...

Minder te besteden

Filipe: “De stijgende inflatie is op dit moment een actueel en belangrijk gespreksonderwerp tijdens bezichtigingen en bij het in de verkoop nemen van woningen. Logisch want niet alleen de inflatie stijgt maar ook de rente. Zullen wij nu kopen of verkopen of toch nog even wachten is een vraag die wij veel krijgen. De theorie is dat inflatie ervoor zorgt dat producten duurder worden en bij deflatie worden producten goedkoper. Kortom bij inflatie kun je minder besteden met dezelfde euro.”

Tweeverdieners domineren woningmarkt

“Een manier om deze geldontwaarding te beteugelen, is het verhogen van de rente. Immers, iemand die niets met zijn geld doet, wil hetzelfde kunnen blijven besteden. Een vervelend gevolg van deze stijgende inflatie en daarmee stijgende rente, is dat mensen minder kunnen lenen vanwege de hogere maandlasten. Dus kon een starter drie maanden geleden 400.000 euro lenen, dan kan dat nu zomaar 30.000 euro minder zijn. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de huizenmarkt. Maar dit is ook weer relatief omdat er in de huidige markt heel veel tweeverdieners zijn die vaak minder lenen dan hun maximum. Voor deze grote groep is de stijgende rente geen deal killer. De kleine groep van alleenstaande starters zijn wel de dupe.”

Inflatiemandje goederen

Belangrijker is of de economie goed blijft draaien en voor een goede economie is een lage rente essentieel. Daarom een stukje theorie. Inflatie wordt beredeneerd vanuit een mix van producten die we gemiddeld gebruiken en die is ook nog eens per land verschillend. Een belangrijkere factor in ons mandje is de prijs van brandstof. Voor alle duidelijkheid: het inflatiemandje goederen is momenteel anders dan die van dertig jaar geleden. Ook is gebleken dat door technologische veroudering inflatie soms groter is dan uit de cijfers blijkt. Vroeger kocht je een stereotoren van omgerekend 800 euro, terwijl een Sonos box van 300 euro tegenwoordig meer kan. Dit is niet anders met andere soorten kosten. Mobiel bellen is tegenwoordig bijna gratis, terwijl zo’n vijftien jaar terug velen in een commerciële buitendienst 1000 euro per maand kwijt waren. Doordat het mandje achteraf wordt aangepast lijkt er soms geen inflatie te zijn, terwijl die er wel is.  

Huidige prijsexplosie

Filipe: “De roep dat alles onbetaalbaar wordt is misschien iets te ongenuanceerd. Met name de energieprijzen zijn de laatste tijd geëxplodeerd. Met de oorlog in Oekraïne is, net als tijdens Covid-19, de supply chain onder druk komen te staan met als gevolg stijgende prijzen van grondstoffen. Doordat alle landen nu Rusland willen boycotten en geen energie en gas meer uit dat land willen inkopen, legt dit een druk op de markt. Zeker omdat de dertien OPEC-landen hebben besloten niet meer te gaan produceren, maar juist te genieten van de huidige prijsexplosie op de oliemarkt.”

Leed verzachten

“Een gemiddelde Nederlander die op de fiets naar zijn werk gaat, een energiezuinige woning en een langdurig energiecontract heeft, zal de huidige prijsstijgingen minder voelen dan iemand die op de auto is aangewezen en in een leuk authentiek boerderijtje woont. Meer vanuit huis werken en misschien zelfs isoleren, in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen, kan dit leed verzachten. De geopolitieke onrust die we momenteel ervaren draagt dus blijkbaar bij aan meer inzet tot verduurzamen.”

Stijgende kosten

“De wereld zal volop anticiperen op de actuele ontwikkelingen. Mede door de huidige informatiemaatschappij zal de wereld ook veel sneller reageren dan voorheen. De energietransitie is weliswaar iets voor de lange adem maar de gemiddelde levensstandaard zal blijven stijgen in een ontwikkeld land als Nederland. Het stijgen van materiaalprijzen en arbeidskosten zal voorlopig aanhouden en zal van invloed zijn op de stichtingskosten van vastgoed. Dit zorgt ervoor dat momenteel veel bouwplannen helaas niet worden uitgevoerd. En door de verder oplopende schaarste zullen de huizenprijzen vooralsnog niet dalen. Wel zien we de directe invloed van de oplopende rente in de markt. Maar dit zal op den duur ertoe leiden dat woningzoekers hun eisen bijstellen en met minder genoegen gaan nemen.”

Pas op plaats

“Al met al zien wij wel een afname van het aantal transacties omdat veel mensen even een pas op plaats maken. Maar de prijzen zullen vooralsnog gelijk blijven of misschien licht stijgen. Geen reden tot ongerustheid maar het is wel aan te raden om goed beslagen de woningmarkt te betreden. Want in de huidige markt liggen er juist kansen voor kopers omdat de markt toch iets minder overspannen is dan enkele maanden geleden.” 

Staat u op het punt om een woning in Amsterdam te kopen? Maak een afspraak met onze makelaar Filipe Bataglia. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over de actuele ontwikkeling van de huizenprijzen en uw kansen op de Amsterdamse woningmarkt. 

Lees ook: 
5 trends op de Amsterdamse woningmarkt 
Nieuwe kansen op een afkoelende woningmarkt
Actuele woningmarktcijfers van Amsterdam per buurt
Een huis kopen begint met een zakelijke blik
Alle blogs van onze makelaars

Meer weten?

Maak een afspraak met makelaar Filipe Bataglia. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over het kopen en verkopen van een huis in Amsterdam. Bel of WhatsApp 06-11607342 of e-mail naar filipebataglia@makelaarsvan.nl

Naar boven