Kansen keren voor kopers

Door op 18 Oktober 2024

Woningmarktverwachting: Stabilisatie en afkoeling

De Amsterdamse woningmarkt lijkt na jaren van prijsstijgingen te stabiliseren. We kunnen zelfs spreken van enige afkoeling. Hoewel de huizenprijzen historisch hoog blijven staan ziet onze kantooreigenaar en makelaar Ton Coffeng toch nieuwe kansen voor kopers.

Ton in Het Parool

Als Makelaars van Amsterdam worden we regelmatig gevraagd om onze kijk te geven op de Amsterdamse woningmarkt. Onlangs vroeg Het Parool onze kantoordirecteur en makelaar Ton Coffeng om zijn mening over wat je in Amsterdam onder het nieuwe record 466.000,- kunt krijgen. Ton in het interview met Het Parool: “Voor starters was het al enorm moeilijk om ertussen te komen, maar zelfs in de categorie woningen van acht à negen ton wordt het steeds schaarser. Je kunt zeker nog wel kopen voor onder de vijf ton. Het is alleen de vraag of wat je betaalt ook in verhouding staat tot wat je ervoor terugkrijgt.”

Enige afkoeling

De Amsterdamse huizenprijzen waren het afgelopen jaar behoorlijk gestegen en het aanbod nam af. Wat kunnen we de komende maanden verwachten? Ton: “De huidige ontwikkelingen geven aan dat we te maken hebben met een sterke verkopersmarkt, gekenmerkt door stabiele prijzen en een gezonde vraag. Hoewel er enige afkoeling zichtbaar is, blijft de markt robuust, wat zowel kansen als uitdagingen biedt voor kopers en verkopers.”

Goed moment voor kopers

“De Amsterdamse woningmarkt staat dus op een interessant punt. Na jaren van snelle prijsstijgingen lijkt de markt zich te stabiliseren. Voor verkopers betekent een stabiele markt dat een goede prijsstelling en presentatie nog steeds belangrijk zijn om een succesvolle verkoop te realiseren. Voor kopers kan dit een goed moment zijn om de markt te betreden, met iets meer onderhandelingsruimte en keuze.”

Meer tijd voor keuzes

“Volgens de laatste woningmarktcijfers blijven de woningprijzen in Amsterdam op een historisch hoog niveau, maar we verwachten dat deze in de komende drie maanden stabiel zullen blijven. De vraag naar woningen blijft groot, maar kopers worden kritischer en nemen meer tijd om hun keuzes te maken. Hierdoor kunnen we een iets langere verkooptijd en een lichte afname in het aantal transacties verwachten.”

Onze woningmarktverwachting

Ton ziet een stabiliserende woningmarkt met kansen voor kopers gedurende de komende drie maanden. Hoe komen wij aan die wijsheid? Voor een deel worden onze verwachtingen bepaalt door de jarenlange ervaring van onze makelaars en hun kennis van de Amsterdamse woningmarkt. Naast eigen inzichten nemen we deze factoren mee die mede het marktcijfer vormen:

  • Hypotheekrenteontwikkeling: De hypotheekrente is op dit moment stabiel, wat positief is voor de betaalbaarheid van woningen en de vraag ondersteunt. Een mogelijke lichte stijging zou de betaalbaarheid echter onder druk kunnen zetten.
  • Prijsgroei: De huizenprijzen zijn het afgelopen jaar nog steeds met 13,6% gestegen, wat aangeeft dat de vraag hoog blijft.
  • Krapte: De markt blijft krap, met een indicator van 2,4, wat betekent dat er relatief weinig aanbod is ten opzichte van de vraag.

De komende drie maanden zullen belangrijk zijn voor de Amsterdamse woningmarkt. Of u nu koopt of verkoopt, zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent. Wilt u weten wat uw kansen op de Amsterdamse woningmarkt zijn? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over de ontwikkeling van de Amsterdamse huizenprijzen en hoe u daar op in kunt spelen.

Lees ook:
Een huis kopen met makelaar én hypotheekadviseur
Amsterdamse huizenprijzen opnieuw door plafond
5 tips om de waarde van uw woning te verhogen
Woningmarktcijfers Amsterdam
Alle blogs van onze makelaars

Meer weten?

Wilt u meer weten over de koop of verkoop van uw woning in Amsterdam? Maak een afspraak met onze makelaars voor een oriënterend gesprek over onze makelaarsdiensten. Bel of e-mail naar:
+31 (0)20 333 11 10
amsterdam@makelaarsvan.nl

Naar boven