Landelijke verkopen omlaag, prijzen omhoog

Door op 7 Oktober 2021

Nog steeds een goed moment om een ​​huis te kopen?

Op de woningmarkt wordt het aanbod van te koop staande woningen steeds kleiner terwijl de prijzen maar blijven stijgen. Wat betekent dat voor uw verhuisplannen? Onze kantooreigenaar Ton Coffeng over de laatste trends op de onroerendgoedmarkt en waarom het toch nog een goed moment is om een woning te kopen.

Trek uit de stad

De verkoopprijzen van alle soorten huizen zijn enorm gestegen terwijl de inkomens niet zijn meegegroeid en dat maakt het voor starters steeds moeilijker om te kopen. Een eigen koophuis in een stad als Amsterdam is voor velen onbereikbaar geworden, zelfs voor tweeverdienende starters. Wonen buiten de stad is booming, sinds de COVID-19 pandemie lijkt de aantrekkingskracht van de grote stad verdwenen. Of komt het toch door de hoge huizenprijzen? Ton: “Verhuizen van Amsterdam naar kleinere steden en plattelandsgemeenschappen in de Randstad valt zeker niet stil nu de economie weer aantrekt en kantoren hun werknemers weer verwelkomen op de werkplek. Ik verwacht niet dat de aantrekkingskracht van grote stedelijke centra zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht meteen weer groter wordt nu werknemers terugkeren naar kantoor in plaats van thuis werken. De betaalbaarheid voor starters en doorstromers blijft namelijk een bottleneck.”

Thuiswerk trend

Zullen starters het woon-werkverkeer en wellicht files accepteren of gaan ze toch voor wonen in de grote steden van de Randstad? Ton: “Hoewel het misschien nog te vroeg is om te bepalen of de geleidelijke afname van de trend van thuiswerken gevolgen zal hebben voor het kopen van een huis, is dit een belangrijk punt van aandacht voor onze branche en de politiek. De grootstedelijke vastgoedmarkten zijn al jaren overspannen, maar het zijn de kleinere omliggende markten die steeds meer aandacht krijgen van doorstromers en starters. Dit heeft direct effect op de prijzen. De prijzen stijgen niet alleen in de grote steden maar in de gehele onroerendgoedmarkt.”

Krimp woningmarkt

Volgens de brancheorganisaties is de woningmarkt nog verder gekrompen. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van het tweede kwartaal 2021 opgemaakt door het datatechnologiebedrijf Matrixian Group. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in Amsterdam steeg in het afgelopen kwartaal naar 580.600 euro. De prijsontwikkeling in de regio Amsterdam is met ruim 7% duidelijk beter ten opzichte van 2020. Het aantal verkopen in de regio Amsterdam is met bijna 1% ook licht gestegen. Reden is dat de daling van het woningaanbod in de regio Amsterdam is gestopt, waardoor er voorzichtig ruimte is om iets meer woningen te verkopen.

Stijgende prijzen

Landelijk blijft de woningmarkt krimpen en stijgen de prijzen met dubbele cijfers. Door het lagere aanbod zijn het afgelopen jaar bijna 6% minder bestaande koopwoningen verkocht dan in het tweede kwartaal van 2020. De gemiddelde verkooptijd in dagen voor bestaande woningen, komt in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld uit op 22 dagen terwijl deze een jaar geleden nog 26 dagen was. Vooral hoekwoningen, twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen stegen het snelst. Hieronder een overzicht van de gemiddelde verkoopprijs per buurt in Amsterdam:

Sombere vooruitzichten

Ton: “Nieuwbouw wordt steeds sneller verkocht want het aanbod blijft achter bij de vraag. In 2020 bleef de teller steken op 67.000 vergunningen en in 2021 zijn er ruim 74.000 vergunningen afgegeven. Dat komt nog niet in de buurt van de 100.000 woningen per jaar die tot 2030 nodig zijn om aan de woningbehoefte te voldoen. De ambities op het gebied van woningbouw zijn groot in Nederland, maar het blijkt lastig om deze in de praktijk te brengen. Ook nieuwbouw snakt naar meer aanbod, naast de coronapandemie werd de nieuwbouwmarkt getroffen door een stikstof- en PFAS-crisis. Nieuwbouw nabij Natura 2000-gebieden werd aan banden gelegd. Het resultaat is een grotere focus op binnenstedelijke nieuwbouw, en daarmee ook een grotere focus op appartementen. Kijk ook eens naar ons nieuwbouw aanbod.”

Minder aanbod op korte termijn

“Ook al zitten er veel ambitieuze nieuwbouwplannen in de pijplijn, de vooruitzichten op korte termijn zijn niet positief. Voor de doorgang van nieuwbouwprojecten is instemming van de gemeente, die over het bestemmingsplan gaat, essentieel. De beperkte beschikbaarheid van bouwlocaties en de stapeling van voorwaarden om te mogen bouwen vormen een andere oorzaak van het achtergebleven woningaanbod. Ondanks de inzet van overheden en marktpartijen heeft de coronapandemie en thuiswerken de besluitvorming rondom grootschalige nieuwbouwprojecten vertraagd. Als gevolg hiervan zal op korte termijn minder nieuw aanbod op de markt komen en daarmee zullen de transacties ook tegenvallen.”

Minder gebouwd

“Het aanbod blijft een cruciale kwestie voor de totale Randstedelijke vastgoedmarkt. Het lijkt er inderdaad op dat de woningbouwsector te maken heeft met krimpende voorraden. Door het uitbreken van de coronacrisis in het begin van 2020 zijn diverse nieuwbouwprojecten door projectontwikkelaars vervroegd op de markt gebracht. Dit heeft medio 2020 gezorgd voor een ruimer aanbod, wat het aantal transacties omhoog gestuwd heeft. Een eenmalige boost. In het tweede kwartaal van 2021 zijn 9.700 nieuwbouwwoningen en bouwkavels op de markt gebracht, 5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.”

Alternatief aanbod

“Als er vers aanbod online komt op Funda, dan moet je er nog sneller bij zijn. Zeker in vergelijking met de statistieken van 2020. We krijgen gewoon niet snel genoeg nieuwe woningen op de markt. Nieuw aanbod bestaat op dit moment voornamelijk uit nieuwbouw of alternatief aanbod uit transformatie, splitsen van bestaande bouw of bedrijfsgebouwen omzetten naar woningen. Feit is dat er nooit zo snel nieuwe woningen kunnen worden getransformeerd en bijgebouwd. De vraag naar woningen van goede kwaliteit is nog steeds enorm, dus de woningvoorraad blijft laag en dat drijft de prijzen verder op.”

Toch goedkoper dan huren

Nog steeds een goed moment om een ​​huis te kopen? Ton: “Ondanks de stijgende vastgoedprijzen is het kopen van een huis voor de meeste mensen nog steeds betaalbaar omdat de rente zo laag staat. Indien je een aankoop bekijkt vanuit het oogpunt van persoonlijke financiën, oftewel de maandlast voor huisvesting, is kopen nog altijd vele malen goedkoper dan huren. De grootste uitdaging blijft het financieren en daarvoor kun je een vrijblijvend intake gesprek aanvragen bij een van onze financieel adviseurs. Het regelen van een hypotheek duurt gemiddeld 2 maanden dus wacht er niet te lang mee.”

Ideale balans werk en privé

“Als professionals en jonge gezinnen vanuit huis blijven werken of elders werk kunnen vinden, zou wonen buiten de stad ideaal zijn. De felbegeerde balans tussen werk en privéleven kan dan tegen een redelijke prijs worden bereikt. We zien dan ook steeds meer mensen besluiten hun stadswoning te verlaten voor meer waar voor hun geld op het platteland of de Randstedelijke voorsteden. Dichtbij de natuur, een tuin en vaak meerdere slaapkamers waardoor elk (toekomstig) gezinslid een eigen ruimte heeft om te werken, spelen en leven.”

Bent u benieuwd naar uw woonkansen buiten Amsterdam en weet u niet waarmee u kunt rekenen? Maak een afspraak voor een gratis waardebepaling. Een van onze makelaars komt dan bij u langs en bepaalt de vraagprijs van uw woning. Liever direct weten? Doe dan de gratis online waardebepaling voor een eerste indruk van de waarde van uw woning.

Lees ook:
Begin uw huizenjacht met financiële zekerheid
Steeds meer millennials kiezen voor wonen buiten Amsterdam
5 trends op de Amsterdamse woningmarkt
In 8 stappen verkopen wij uw huis in Amsterdam
Alle blogs van onze makelaars




Maak een afspraak

Wilt u meer weten over de koop of verkoop van uw woning in Amsterdam? Maak een afspraak met een van onze makelaars en ontdek de grote voordelen van onze wijkexpertise en onze actieve benadering van het makelaarsvak.

Naar boven