Uw huis verhuren: nieuwe huurcontracten, nieuwe kansen

Door op 28 Januari 2020

De behoefte aan huurwoningen blijft groeien in Amsterdam. Zowel voor de lokale markt als tijdelijke verhuur aan expats is er een groot tekort. Staat u op het punt uw huis te verhuren in Amsterdam? Hou dan rekening met verschillende huurcontracten voor verschillende situaties. In 2016 is de regelgeving voor de verhuur van woningen namelijk ingrijpend veranderd. Daardoor zijn er voor zowel particuliere woningeigenaren als beleggers mogelijkheden ontstaan. Onze verhuurmakelaar Sabine Wendel vertelt over de nieuwe kansen van huurcontracten.


Verhuur met tussenhuurcontract

Als je je huis tijdelijk wilt verhuren dan is dat mogelijk met een tussenhuurcontract. Sabine: “Stel, je gaat een tijd in het buitenland werken en je wilt ondertussen inkomsten genereren uit je appartement. Dan wil je niet bij terugkomst geconfronteerd worden met een huurder die wijst op zijn huurbescherming. In dat geval biedt het tussenhuurcontract met een diplomatenuitkomst en ontruimingsbeding uitkomst. Je kunt dan voor een afgesproken periode verhuren en je verplicht de huurder om de woning na afloop van de periode het huis te verlaten en zijn spullen mee te nemen. De vereiste om een dergelijke clausule in het huurcontract op te nemen is dat je de woning voorafgaand aan de huurperiode zelf hebt  bewoond en ook voor eigen bewoning terugkeert. Zo voorkom je dat de huurder huurbescherming geniet en weet je zeker dat je zorgeloos kunt terugkeren naar je eigen woning.”

Verhuur voor korte periode

Je wilt een tweede woning verhuren maar je wilt de mogelijkheid behouden om de woning op den duur te verkopen. Gebruik dan een tijdelijk huurcontract. Sabine: “Sinds 2016 is het mogelijk om voor 24 maanden of korter - 5 jaar of korter bij een onzelfstandige woning, zoals een studentenkamer - te verhuren. In die eerste periode heeft een huurder geen huurbescherming. Pas als je het huurcontract (stilzwijgend) verlengd, krijgt de huurder huurbescherming. Wil je de huur beëindigen? Dan moet je de huurder hier 3 tot uiterlijk 1 maand voor het einde van de huurperiode over informeren. Zo blijf je flexibel en hou je de controle over je vastgoed. De keerzijde van dit huurcontract is dat de huurder ook meer flexibiliteit heeft. Die kan namelijk tijdens de gehele looptijd opzeggen met in acht name van een opzeggingstermijn die gelijk is aan de betalingstermijn, doorgaans 1 kalendermaand. Vooral voor startende beleggers is dit een ideale manier van een huis verhuren.”

Verhuur voor onbepaalde tijd

Wanneer je de verhuur als een belegging ziet wil je huurders het liefst zo lang mogelijk aan je binden. Dat scheelt verhuur- en beheerskosten waardoor je een hoger rendement haalt. Sabine: “Je kunt dan een huurcontract voor minimaal 12 maanden afsluiten, die automatisch verlengd wordt naar onbepaalde tijd. De huurder heeft vanaf dag 1 huurbescherming, maar kan de huur in de eerste 12 maanden niet opzeggen. Er zijn mogelijkheden om de huur alsnog op te zeggen bij wanprestatie van de huurder of als je de woning aantoonbaar dringend nodig hebt voor eigen gebruik. Met tijdige indexatie met een eventuele opslag zorg je ervoor dat de huurprijs meegroeit of zelf harder groeit dan de markt.”

Welk huurcontract past bij de verhuur van jouw woning? Wij informeren je graag. In alle gevallen is het prettig om een ervaren makelaar te hebben die jouw belang vooropstelt en op de hoogte is van de meest recente regelgeving. We informeren je graag!

Lees ook:
Huis verhuren: Kies voor de zekerheid van onze verhuurspecialisten
3 tips voor een waterdichte huurovereenkomst
Onze verhuurmakelaar zorgt voor de maximale huurprijs
Uw woning tijdelijk verhuren met onze verhuurmakelaar
Alle blogs van onze makelaars in Amsterdam.

Meer weten?

Lees meer over onze verhuurservice of maak een afspraak met een van onze makelaars en ontdek de grote voordelen van onze wijkexpertise en onze actieve benadering van het makelaarsvak.

Naar boven