Wat doen de huizenprijzen?
5 trends op de Amsterdamse woningmarkt
Als u uw huis in Amsterdam wilt verkopen wilt u weten wat het waard is. Met deze waarde kunt u bijvoorbeeld de markt op om een nieuwe woning te kopen. Maar wat bepaalt de waarde van uw woning? Onze makelaar Filipe Bataglia beschrijft 2 waardebepalingen en 5 trends die invloed hebben op de Amsterdamse huizenprijzen.
Verschil in waardebepalingen
De waarde van een woning is een momentopname. Er zijn zoveel factoren die van invloed zijn. Van internationale ontwikkelingen tot lokale bestemmingsplannen. Er hoeft maar iets te gebeuren of de waarde van woningen dalen of stijgen. Ook zijn er vaste zaken die voor het huis zelf gelden zoals de staat van onderhoud, ligging, aanpassingen en de aankleding van het interieur. Zowel de makelaar als de taxateur nemen deze factoren mee in hun waardebepaling. Het grote verschil is dat de taxateur de waarde bepaalt op basis van historische data waarmee hij uitkomt op de executiewaarde (wat levert het huis minimaal op bij gedwongen verkoop) en de makelaar kijkt naar de marktwaarde van de woning (wat kan je er maximaal voor vragen?).
Actuele ontwikkelingen
Een waardebepaling van de makelaar is dus geen taxatierapport. Het geeft alleen inzicht in de waarde van uw woning wanneer u het verkoopt. Een taxatierapport wordt gevraagd door instellingen zoals banken, gemeenten en de Belastingdienst. Dit wordt vaak door de kopende partij uitgevoerd. Ook actuele ontwikkelingen spelen een rol in de Amsterdamse huizenprijzen. Filipe zet 5 opmerkelijke trends op een rij.
1- Van huur naar koop
Filipe: “Ondanks, of misschien dankzij, de coronacrisis zien we de prijzen van koopwoningen stijgen. Dat kan verklaard worden door de algehele krapte op de woningmarkt maar ook door expats die inzien dat ze wel erg veel betalen voor huurwoningen en ontdekken dat ze met een koopwoning voordeliger uit zijn. Door hun overstap naar het kopen van een huis in Amsterdam zien we - heel opvallend – dat de huurtarieven voor typische expatwoningen evenredig dalen. Dat is dan weer goed nieuws voor lokale huurders.”
2 - Overheidsmaatregelen
“Prijsopdrijvende factoren met een tijdelijk effect zijn onder andere de overheidsmaatregelen voor volgend jaar. Starters kunnen een huis nu kopen en het volgend jaar voor 1 april laten passeren bij de notaris. Dat scheelt dan 2% overdrachtsbelasting door de beoogde vrijstelling voor starters. Beleggers in onroerend goed kunnen nu nog net een pand kopen voordat de overdrachtsbelasting volgend jaar van 2% naar 8% gaat. Dat scheelt nogal. Beide maatregelen zorgen voor drukte op de toch al gespannen Amsterdamse woningmarkt en daardoor stijging van prijzen.”
3 - Amsterdamse expatmarkt
“Op de langere termijn spelen expats een rol in de stijgende huizenprijzen. Zij bieden in het algemeen 3-5% meer voor een huis en zijn vaak kapitaalkrachtiger dan lokale huizenkopers. Tijdens de eerste coronagolf zagen we veel terugkeren naar hun eigen land. Maar met het vaccin en de Brexit (deal or no deal) in aantocht verwachten we alsnog een behoorlijke druk op de Amsterdamse woningmarkt vanuit het buitenland. Want de eerdere expats komen dan weer terug en nieuwe volgen in het kielzog van bedrijven die van de Londonse financial district verhuizen naar onze Zuidas. Met alle prijsstijgingen van dien.”
4 - Vlucht naar buiten de stad
“Op lokaal nievau bestaat een groeiende behoefte om de stad te ontvluchten en meer ‘huis voor je geld’ te vinden buiten de A10. De coronacrisis heeft hiermee te maken gehad. Enerzijds omdat 60 vierkante meter met z’n tweetjes wel erg krap bleek te zijn tijdens een lockdown. Anderzijds heeft corona van thuiswerken een blijvertje gemaakt. Als je thuis werkt hoef je niet per se dicht bij je werk te wonen maar je hebt wel meer ruimte nodig voor een afgesloten werkplek aan huis. Deze ‘exodus’ heeft weliswaar (nog) geen effect gehad op de Amsterdamse huizenprijzen. Wel in plaatsen zoals Diemen, daar schieten ze omhoog.”
5 - Terug naar roots
“Parallel aan de groeiende mogelijkheid van thuiswerken houden steeds meer mensen Amsterdam voor gezien en keren terug naar hun roots. Zo ben ik op zoek naar een woning in het Gooi voor een stel dat weliswaar werkt in Amsterdam maar het leuker vindt om bij familie en vrienden te wonen. Aanvankelijk dacht ik dat het makkelijk zou zijn om daar iets te vinden maar de concurrentie van grootstedelijke bewoners is enorm. Blijkbaar is de trek uit de stad een landelijke trend aan het worden.”
Overweegt u uw huis in Amsterdam te verkopen en wilt u weten wat de waarde van uw woning is? Onze makelaar Filipe Bataglia komt graag bij u langs voor een gratis waardebepaling. Daarbij komen alle waardebepalende factoren aan bod. Zo krijgt u een goed beeld van de maximale vraagprijs van uw huis.
Lees ook:
Wat is de waarde van uw woning?
Huis verkopen: actie, actie, actie
Huis verkopen? Schakel een verkoopstylist in
Alle blogs van onze makelaars
Meer weten?
Maak een afspraak met makelaar Filipe Bataglia. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over het verkopen van een huis in Amsterdam. Bel of WhatsApp 06-11607342 of e-mail naar filipebataglia@makelaarsvan.nl